De officiële website van
SV Zevenhoven

Update zonnepanelen

We zijn inmiddels drie maanden verder sinds de plaatsing van de zonnepanelen. Het zal jullie niet verbazen dat de opbrengst in deze maanden niet gelijk is aan de opbrengst in bijvoorbeeld een maand als mei. We hebben dan ook de maanden achter de rug met, gemiddeld gezien, de laagste opbrengst. Toch hebben de zonnepanelen inmiddels zo’n 1.350 kWh opgeleverd. Ter vergelijking: een gemiddeld gezin verbruikt jaarlijks zo’n 3.500 kWh. Niet geheel onbelangrijk is dat we hiermee een flinke besparing doen op de uitstoot van CO2.

Verdeling gemiddelde opbrengst per maand:

De jaarlijkse opbrengst van de zonnepanelen is ingeschat op 20.000 kWh in het eerste jaar. Naar mate de panelen ouder worden zal de opbrengst in 25 jaar terug lopen tot zo’n 80%. Met de huidige opbrengst lopen we iets achter op de inschatting. De afgelopen weken hebben we een stijgende lijn gezien in de opbrengst en dat zal zich de komende tijd voortzetten. Al is dat afhankelijk van het weer. Laat de lente maar komen!

Naast het zelf opwekken van stroom is het ook van belang om naar het verbruik te kijken. Ook dat is een project wat momenteel onder leiding van Jan Pieterse loopt en waar al de nodige vorderingen zijn gemaakt. Bijvoorbeeld: er zijn veel lampen vervangen voor led-lampen. Er zijn voor achter de bar nieuwe koelkasten en een vrieskist aangeschaft met een veel betere energie klasse (AA).  Daarnaast zijn de ketels zijn nagekeken en meer op de behoefte afgesteld.

Al met al goede ontwikkelingen die de vereniging veel geld besparen. We willen hierbij nogmaals iedereen bedanken die er een bijdrage aan heeft geleverd!